Skatt til gode og restskatt

Dersom du har betalt for mye skatt foregående år, har du krav på penger igjen - skatt til gode.

Har du derimot betalt for lite skatt foregående år, skylder du skatt og må betale det som heter restskatt.

Publisert av Kristian Øvretveit. Sist endret 13.09.2016

Skatt til gode

Når kommer pengene?

Det er tre hovedoppgjør for utbetaling av skatt til gode

• 22. juni (de fleste lønnstakere og pensjonister)
  • 3. august
  • 12. oktober

I perioden 11. august til 12. oktober gjennomføres løpende skatteoppgjør.

Hvorfor har jeg ikke fått pengene?

Venter du tilgodebeløp og mener utbetalingen tar lang tid? Her er noen vanlige problemstillinger som kan føre til forsinket utbetaling:

• Har du oppgitt riktig kontonummer? Tilgodebeløp settes inn på den kontoen du har oppgitt i selvangivelsen. Sjekk selvangivelsen for å se at du har oppgitt riktig kontonummer, har du flere kontoer må du også se at du har sett etter tilgodebeløpet på samme konto du oppga i selvangivelsen.
  • Har du flyttet og glemt å melde adresseendring til folkeregisteret? Skatteoppgjøret, utbetalingskort, kan ha kommet i retur som følge av feil adresse eller kontonummer.
  • Skylder du skatt fra tidligere år? Dersom du skylder skatt for andre år, skatt til andre kommuner, har ubetalt bidragsgjeld, merverdiavgift eller har annen restanse til stat eller kommune, blir pengene dine holdt tilbake for oppdekking, før eventuelt restbeløp blir utbetalt.

Restskatt

Restskatt under kr. 1000,-

Fristen for å betale hvis du har fått restskatt på under 1000 kroner, er 3 uker etter skatteoppgjøret ditt var klart, men likevel tidligst 20. august.

Det betyr:

• Fikk du skatteoppgjøret ditt 22. juni, er fristen for å betale 20. august.
  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 3. august eller senere, er fristen for å betale 3 uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart.

Restskatt over kr. 1000,-

Fikk du over 1000 kroner i  restskatt, deles summen opp i 2 terminer.

Det betyr:

• Fikk du skatteoppgjøret ditt 22. juni, er fristen for 1. termin 20. august, og 2. termin 24. september.
  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 3. august eller senere, er fristen for 1. termin 3 uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart, og 2. termin 8 uker etter at skatteoppgjøret ditt var klart.

Hvordan betale?

Du vil i god til før forfallsfristen få faktura med betalingsinformasjon. Elektroniske brukere får faktura med betalingsinformasjon i Altinn.

Er du ikke elektroniske bruker, får tilsendt faktura med betalingsinformasjon i posten.

Klage på skatteoppgjøret

Dersom du mener det er feil ved skatteoppgjøret ditt kan du sende inn en klage til Skatteetaten. Klikk her for å lese mer om hvordan du klager, klagefrister med mer.

Sentralbord / Servicetorget
E-post: postmottak@re.kommune.no

Man - fre: 08.00-16.00 (sept. - mai)
Man - fre: 08.00-15.00 (juni - aug.)

Postadresse:
3164 Revetal