Nei til fett i avløpsnettet

Fett skaper problemer i kommunens avløpsnett. Når fettholdig avløpsvann kommer ut i avløpsnettet, synker temperaturen og fettet stivner og forårsaker at ledningene blir tette.

Publisert av Kristian Øvretveit. Sist endret 27.11.2019

Oversvømmelser og forurensning

Tett avløpsnett kan føre til kjelleroversvømmelser, forurensning og det gir driftsproblemer i våre pumpestasjoner og ledningsnett.

Rotter

Fett og andre matrester er også med på å holde liv i alle rottene.

Vis fettvett i julen. Plakat lånt med tillatelse fra Oslo kommune. - Klikk for stort bildeVis fettvett i julen. Plakat lånt med tillatelse fra Oslo kommune. Slik kaster du fettet

Fettrester i stekepannen

Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Du slipper også grisete oppvaskkum etterpå. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.

Ribbefett

Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape av fettet og putte det i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.

Pinnekjøtt

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i posen sammen med matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett

Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels, kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Fettet stivner når det blir kaldt. Dette kastes i matavfallet.

Fettet er også helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips så har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong, og lar det stivne, så kan du skjære hull i denne og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne igjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på.

Flytende matrester

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke. Alternativt kan du helle flytende matrester over i en godt merket og tom melkekartong/kanne/flaske, teipe/lukke igjen toppen og levere den på nærmeste miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon

Frityrolje/matolje

skal ikke helles i vasken eller do! Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaske- emballasje og leveres på miljøstasjon/ gjenvinningsstasjon.

Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til miljø- stasjon/gjenvinningsstasjon.

Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er veldig bra å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i avfallet for glass/bokser.