Kvinner født 1991 og senere får tilbud om gratis HPV-vaksine

Alle kvinner født 1991 og senere får fra høsten 2016 av tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.

Publisert av Kristian Øvretveit. Sist endret 11.05.2017

Hvem kan få vaksinen?

Alle kvinner født 1991 og senere får fra høsten 2016 tilbud om gratis vaksine. Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

Hvor kan du få vaksinen?

Sted: Re helsestasjon, kommunehuset på Revetal, 2. etg.

Time bestilles via e-post: post.helsestasjonen@re.kommune.no eller telefon 33 50 44 45. Ved påmelding må navn, adresse, e-postadresse, fødselsdato og telefonnummer oppgis.

Mer om HPV og vaksinen

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.