A-krimsenteret advarer mot å kjøpe tjenester fra omreisende håndtverkere

De siste ukene er det observert omreisende steinleggere som utfører arbeid og tilbyr tjenester i flere steder i Vestfold, samt Buskerud. Nå advarer A-krimsenteret mot å kjøpe tjenester av omreisende håndverkere.
 

Publisert av Kristian Øvretveit. Sist endret 19.06.2018

– Man risikerer å bli lurt eller å bli holdt medansvarlig for kjøp av svart arbeid. De er straffbart både for dem som kjøper slike tjenester bevisst eller uaktsomt. Man bidrar til konkurransevridning for de seriøse aktørene, arbeidstakere blir utnyttet og det blir unndratt skatter og avgifter som skal gå til fellesskapet, sier Helle Hartz Hagen, som er talsperson for A-krimsenteret i Tønsberg, i en pressemelding.

Du kan kjenne igjen omreisende håndverkere på at de reiser fra dør til dør og tilbyr tjenester på en pågående måte. De tilbyr tjenester som steinlegging, asfaltering, taktekking, fasadevask og maling av hus. Ofte ber de om å få betalt i kontanter, noe som kan være en indikasjon på at de jobber svart. Betaler du 10.000 kroner kontant kan du bli medansvarlig for håndverkernes skatteunndragelser, opplyser Hartz Hagen.

– Erfaringene fra tidligere år er at omreisende håndverkere er en del av kriminelle miljøer som driver med ulovlig arbeid, skatteunndragelser, menneskehandel, trusler og vold. Det er avgjørende at folk ikke kjøper tjenester av dem. For å bli kvitt dette samfunnsproblemet må folk si nei til alle tilbud de kommer med, sier Helle Hartz Hagen.